Dabas parādību fotogrāfijas


Halo veidojošie ledus kristāli tuvplānā
26 janvāris, 2012, 16:11
Filed under: Saules halo

Daudzi no mums ir redzējuši dažādus atmosfēras optiskos efektus – halo, varavīksini, ēnas, zaļo staru u.c. Tomēr to, kas tieši tos veido, ir redzējis retais. Šajā gadījumā parādīšu tuvplānā plakanus sešstūrainos ledus kristāliņus, kas veido vienu no izplatītākajiem halo veidiem – parhēliju. Citas parādības, kuras rada šāda veida kristāli, ir pīlārs(Saules stabs), cirkumzenitālā un cirkumhorizontālā arka, 44° parhēlijs, 120° parhēlijs un dažas citas.
Šie kristāli ir ļoti sīki – pēc maniem mērījumiem tie vidēji bija 0,5 līdz 1 mm diametrā.
Arī šo kristālu fotografēšanas laikā bija novērojams parhēlijs, tiesa ļoti neizteikts. Tas saistāms ar kristālu optisko kvalitāti un izmēru. Manis novērotie optiskās kvalitātes ziņā bija diezgan slikti – vairums bija nelīdzeni, ar noapaļotām malām, graudaini vai kā citādi deformēti.
Sešstūraini kristāli mēdz krist no debesīm aukstā laikā. Principā tieši tādi paši sastopami arī spalvu un spalvu – slāņu mākoņos, 10 km augstumā.

Zemāk redzamie kristāliņi ir fotografēti 25.01.2012.
Apmēram -7 grādu temperatūrā.

Šaujamieroča lodes veida kristāliņi

Arī lodes formas kristāli, tikai tie veidošanās laikā savienojušies ar galiem.


4 komentāri so far
Komentēt

kāpēc tie mazie kristāliņi ir zili?

Komentārs no niks

Tiem ir savādāka uzbūve un blīvums – līdz ar to gaismas stari lūst savādāk un rada zilo krāsu.

Komentārs no orkaans

Vari nedaudz pastāstīt par fotografēšanas tehnisko pusi – kā to dari? Paldies!

Komentārs no Zigurds Gustiņš

Sniegpārsliņas salasu ar otiņu uz stikliņa. Viss bildējamais ārēji atgādina primitīvu mikroskopa konstrukciju, tad stikliņu ar sniegpārsliņām lieku uz plauktiņa, kuram no apakšas spīd lampa, bet augšā ir fotoaparāts. Izmantoju īpašu obejkīvu konstrukciju(Jupiter 135A 3.5 + Helios 58 2,8). Tas īsumā viss.

Komentārs no orkaans




Komentēt